Just a girl

Grote (mannelijke) denkers uit de verlichtingsjaren worden vaak ge-quote door politici. Ik quote vandaag graag Gwen Stefani.

Onderschat worden als jonge vrouw. Het gebeurt vaak genoeg. Gelukkig zijn er de afgelopen jaar een boel popliedjes bijgekomen die je weer even kunnen laten bijkomen en laten weten dat je niet de enige bent. Natuurlijk kunnen we urenlang in discussie gaan in hoeverre het feminisme van bijvoorbeeld Beyoncé, gewoon commercie is. Maar ik geloof dat we de rol van popcultuur niet kunnen onderschatten. Dat er nu overal t-shirts en sweaters in de winkel hangen met “the future is female” is een mooi begin. Het brengt een conversatie op gang. Laten we er als volgende stap voor zorgen dat die t-shirts niet meer door uitgebuite vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden worden gemaakt.

Ook de #MeToo beweging kon niet zonder popcultuur. Vrouwen waar jonge meisjes naar opkijken kwamen naar buiten met hun verhaal en lieten hen weten dat er grenzen zijn. En als die grenzen overschreden worden, dat je dat niet in je eentje hoeft op te lossen. Dat er een sisterhood is, waarbij je terecht kunt als het mis gaat.

Gelukkig komen er steeds meer rolmodellen bij. Vrouwen in hoge posities. Maar het blijft een kleine groep. Vorig jaar werd bekend gemaakt dat als we op dit tempo doorgaan het nog 217 jaar duurt voordat er gelijkheid is op de werkvloer. Een reden om nog harder aan de slag te gaan om onze plek in de maatschappij op te eisen!

Één van de liedje waar ik me aan op kan halen is “Just a girl” van No Doubt. Gwen Stefani zingt dat ze er helemaal klaar mee is alleen maar als “meisje” gezien te worden in plaats van als volwaardige vrouw. Daarnaast is het gewoon een erg chill nummer om op de fiets heel hard mee te zingen als je er weer even helemaal klaar mee bent.

Oh, I’m just a girl, all pretty and petite
So don’t let me have any rights
Oh, I’ve had it up to here!

YOU GO WOMEN!