The Youth of Today

Muziek heeft altijd een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Vandaag een een liedje, wat ik grijs draaide toen ik in mijn laatste jaar van de middelbare school zat. Het jaar waarin op mijn middelbare school politiegeweld gebruikt werd tegen leerlingen.

And maybe if you had a true point of view
I would listen to you
But it’s just your one sided feelings
They keep getting in my way

De Nederlandse regering had een nieuwe maatregel ingevoerd. De 1040-uur regel. Elke scholier moest 1040 uur per jaar in de schoolbanken zitten. Maar, als hier niet genoeg budget voor is, betekent dit in de praktijk dat leerlingen ophokuren maken. Samen huiswerk maken in een kantine, met een conciƫrge die dan maar toezicht moet houden.

Hierop besloten scholieren in heel Nederland te gaan staken. In Middelburg kwamen de leerlingen samen voor mijn schoolgebouw. Deze samenkomst werd echter niet gewaardeerd en de burgemeester gaf het teken dat de straat leeggeveegd mocht worden. Kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 werden door volwassen politieagenten met knuppels geslagen.

Deze gebeurtenis en de lastige nasleep heeft mij en veel van mijn mede-scholieren wakker geschud. Als je jong bent en je wil je laten horen, wordt dat lang niet altijd gewaardeerd. Terwijl het meepraten over ons heden en onze toekomst toch wel het minst is wat we mogen eisen.